Slotfeest vmbo 25 jaar: vier je skills #nieuws

04-06-2025
Thumbnail

Bekijk de aftermovie van het slotfeest!

Zin om nog één keer terug te gaan naar dat geweldige slotfeest van 25 jaar vmbo? Of ben je benieuwd naar hoe de dag eruit zag?

De aftermovie staat klaar om je weer helemaal in de feeststemming te brengen!

Celebration video vmbo 25 jaar

Tijdens het slotfeest hebben we felicitaties mogen ontvangen van oud vmbo’ers zoals Youp van ’t Hek. En zelfs Koning Willem Alexander heeft zijn felicitaties in bijgaande video kunnen overdragen aan alle vmbo’ers!

Slotfeest vmbo 25 jaar: vier je skills

25 jaar vmbo – het jubileumjaar is voorbijgevlogen! Tijdens het slotfeest op maandag 2 juni in congrescentrum NBC in Nieuwegein werd er teruggekeken én vooruitgeblikt, maar vooral feest gevierd, onder het motto ’Het vmbo is een plek waar je je talent kunt ontdekken en je skills kunt vieren.’

De slotdag van 25 jaar vmbo begon voor de ruim zeshonderd deelnemers met een feestelijke opening door Evelien Bouma, die vervolgens twee collegetours presenteerde. De eerste gast was Jacco Vonhof, voorzitter van MKB Nederland. Hij begon als glazenwasser en bouwde daarna een succesvol schoonmaakbedrijf op. “Het uitoefenen van een vak is ontzettend leuk”, vertelde hij de zaal – en haakte daarmee ook aan bij zijn eigen ervaring: hij volgde weliswaar een theoretische opleiding, maar zat daar achteraf gezien helemaal niet op zijn plek: hij wilde dingen dóen. “Als je erachter komt dat je één ding goed kan, ben je al uniek”, hield hij de jongeren in de zaal voor. “Word gewoon de beste in wat je goed kan.”

De tweede collegetour draaide om (inmiddels demissionair) staatssecretaris van Funderend Onderwijs en Emancipatie Mariëlle Paul, die tijdens haar bezoeken aan vmbo-scholen altijd veel talent en toewijding ziet. Uitdagingen zijn er ook, zoals het lerarentekort, en ook bezuinigingen vragen aandacht. “Er ligt geen geld op de plank, maar ik blijf nadenken over oplossingen.” Ze benadrukte hoe kansrijk een beroepsopleiding is. “Het land staat om jullie te springen!”

Nadat de winnaars van de Skills Talents-wedstrijd nog eens extra in het zonnetje waren gezet, kwam Rens den Hartog het podium op. Als creatief directeur van de Feestfabriek, die onder meer de Zwarte Cross organiseert, was zijn advies voor leerlingen vooral: “Vertrouw op jezelf. Doe wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Dan voelt werken niet als werken.”

Inspiratie

Ontdekken wat je leuk vindt en waar je goed in bent, daarvoor was ’s middags volop ruimte tijdens het activiteitenprogramma. Docenten, teamleiders en onderwijsprofessionals troffen elkaar bij inspiratiesessies over actuele ontwikkelingen en vraagstukken binnen het vmbo, zoals vakoverstijgend rekenen, samenwerking met bedrijven en het ontwikkelen van opdrachten binnen het praktijkgerichte programma.

Een van de ontwikkelingen die 25 jaar geleden nog niet in beeld was: artificiële intelligentie (AI). Docent informatievaardigheden Rik Santegoets liet tijdens zijn workshop zien hoe AI de docent kan assisteren, bijvoorbeeld bij het nakijken van toetsen of het ontwikkelen van gedifferentieerde lessen.

Tijdens de workshops en in de wandelgangen werd intussen volop vooruitgeblikt en gediscussieerd. De afgelopen 25 jaar heeft het vmbo een stabiele doorontwikkeling doorgemaakt, met één keer een verandering in de samenstelling van de profielen. Maar de veranderingen gaan steeds sneller, niet alleen op het gebied van technologie. Een grote vraag voor de komende jaren stipte ook Mariëlle Paul al aan: blijft het mogelijk het brede aanbod en het aantal profielen op peil te houden?

VR-brillen

Dingen dóen, je plek vinden en je talenten ontplooien, daar gaat het om in het vmbo. Tijdens de slotdag was het plezier daarvan op talloze plekken te zien. Met behulp van VR-brillen, simulatoren en andere nieuwe technieken (Holobox!) maakten leerlingen kennis met praktijksituaties en in de boksring streden leerlingenteams om wie een praktijkopdracht het snelste (en beste) kon voltooien. De snelste teams zetten in minder dan zeven minuten een stevige boekenkast in elkaar. Petje af!

Bijzonder was ook de MVI-workshop van leerlingen van creatieve vmbo-school SintLucas, die deelnemers hielpen om met behulp van een computerprogramma een avatar te ontwerpen en die op een button te printen. Leerling Kisanet: “Wat ik het leukste vond van deze dag? Onze workshop!”

De leerlingen die intussen al in de grote zaal waren voor het afsluitende optredens van DJ Darris en Russo wisten ook wel wat ze het leukste vonden vandaag: “Dit!”, riepen ze boven de muziek uit, “Feest!” Het was een passende afsluiting van het slotfeest, en ook van het jubileumjaar 25 jaar vmbo. Op naar de volgende 25 jaar!

Sfeerimpressie

Klik op de witte pijlen en/of op de foto’s zelf om te bladeren tussen alle sfeerbeelden.

Presentaties workshops

Hoe maakt AI lesgeven makkelijker? Door Rik Santegoets, Summa

A.I., Kunstmatige intelligentie, Chat GPT, CoPilot, Bard. De ontwikkelingen rond AI gaan hard, kunt u het nog volgen? Rik Santegoets vertelt u – als docent tot docent –  in eenvoudige taal over de nieuwste trends en mogelijkheden op het gebied van digitale vaardigheden. Hij gaat met u de wondere wereld van A.I. in. Op het einde van de workshop kunt u direct aan de slag met gratis programma(s) die direct toepasbaar zijn in uw les of onderwijs. Met deze workshop leert u ook het A.I. gedrag van een leerling te kennen en herkennen. Rik Santegoets is docent digitale vaardigheden en I-Coach bij Summa College Eindhoven met een ISK.

Vakoverstijgend rekenen in het vmbo. Door Sofie Kunz en Gavin Jansen, Wismon

Veel leerlingen hebben moeite met rekenen, vooral met procenten en verhoudingen. Verschillende methoden per vak leiden vaak tot verwarring. Bij Vakoverstijgend Rekenen werken docenten samen en dragen samen verantwoordelijkheid voor het rekenonderwijs. Zo krijgen leerlingen weer plezier in rekenen, halen ze hogere cijfers, groeit hun zelfvertrouwen en daarmee hun interesse in vakken en profielen die voor hen eerder niet haalbaar leken. Sofie Kunz en Gavin Jansen vertellen u graag meer over de mogelijkheden van een consistente aanpak die vakoverstijgend wordt toegepast.

Met jongeren in dialoog over mentale gezondheid, hoe doe je dat? Door Diversion

Diversion heeft jarenlange ervaring met het bespreekbaar maken van mentale gezondheid en het tegengaan van stigma binnen het onderwijs.  In deze inspiratiesessie neemt Valerie van der Werff u mee in wat er speelt rondom de mentale gezondheid en jongeren. Zij inspireert u met interessante voorbeelden én de persoonlijke ervaring van een ervaringsdeskundige. Na deze sessie heeft u nieuwe inzichten, tips en handvatten om mentale gezondheid bespreekbaar te maken onder jongeren binnen uw eigen onderwijspraktijk.

Sterk vmbo ontwikkel je samen met je omgeving! Door Martha Hoebens en Wendy Raaf, Bedrijf in de klas

Een praktische workshop voor docenten die willen ontdekken hoe je samen met (bedrijven in) je omgeving betekenisvolle opdrachten maakt. Met een grote vloermat, heel veel vragen en een flinke dosis creativiteit ontwerp je opdrachten die passen bij jouw leerlingen én bedrijven in de buurt. Aan de hand van inspirerende voorbeelden laten we zien hoe je klein begint en toch groot denkt vanuit ieder profiel en ieder vak op ieder niveau. Samen maken we er een feestje van – want praktijkgericht onderwijs met bedrijven ís een feest!

Integreer LOB, je vindt er talent mee! Door Miranda Bult, Ellen Heijne en Michel Zijffers

In deze werksessie gaat u aan de slag met het integreren van LOB in uw vak en wordt u meegenomen in hoe LOB de leerling helpt tijdens het maken van de overstap naar vervolgonderwijs. Bovendien krijgt u handvatten hoe u een LOB-gesprek voert.

Hoe ziet het vmbo er in 2040 uit? Door OCW

Al 25 jaar is het vmbo een plek waar leerlingen hun talenten kunnen ontdekken en versterken. Daar zijn we trots op en willen we zo behouden. Dat betekent dat het vmbo moet meebewegen met de huidige tijd: dalende leerlingenaantallen, docententekorten en de blijvende uitdaging om goed aangesloten te blijven op mbo en arbeidsmarkt. Op basis van de adviezen die SPV heeft aangereikt, is het ministerie van OCW daarom een verkenning gestart naar een toekomstgericht vmbo. We onderzoeken hoe we kunnen garanderen dat leerlingen op het vmbo, met brede oriëntatie én verdieping, goed toegerust worden voor hun volgende stap. Susanne Dallinga en Gerhard Koning nemen u tijdens deze workshop mee in dit proces, waarbij er uiteraard ruimte is voor input en vragen.