Leerlingen zijn altijd blij en dankbaar over wat ze uiteindelijk bereikt hebben. Door extra activiteiten te doen (buiten en soms tijdens de lessen) zoals mountainbiken, op schoolkamp gaan, samen een keer bowlen, film kijken of midgetgolfen, leer je elkaar ook op een andere manier kennen. Dat schept een band.
Ik geef met veel passie les in D&P, PSO en keuzevakken techniek. Het geven van theorie en praktijk, het mentor zijn en coachen van leerlingen vind ik prachtig, juist ook bij vmbo-leerlingen. Deze leerlingen zijn meestal heel open, leerbaar en naïef. En wat ook geldt: wat je geeft krijg je terug.
Zelf ben ik begonnen op de mavo, aansluitend heb ik MTS-werktuigbouwkunde gedaan en daarna de PTH. Zelf was ik altijd aan het sleutelen aan brommers, motoren en auto’s. Ik koos voor de PTH omdat ik een praktische opleiding op hbo-niveau wilde doen. Op de PTH kreeg je veel praktijk, veel meer dan de HTS. Daarom was het voor mij een goede keuze. Met onderwijs had ik op dat moment helemaal niets.
Tijdens de stages op school heb ik voor het eerst kennisgemaakt met lesgeven in het onderwijs. Dat vond ik direct al heel erg leuk om te doen. Alleen had ik nog steeds niet het idee om uiteindelijk docent te worden.
Na mijn afstuderen ben ik dan ook eerst in het bedrijfsleven begonnen. Totdat een directeur van het Merletcollege me belde met de vraag of ik geen zin had om een docent te vervangen die langere tijd afwezig was. Dat was het moment dat ik docent ben geworden.
Er zijn veel veranderingen in het vmbo geweest in de afgelopen 25 jaren. Het kenmerk in het begin van het vmbo is dat we werkten vanuit vanuit (smalle) afdelingen met specialisaties (zoals Metaaltechniek, Elektrotechniek, Bouw, etc) waar je al behoorlijk veel specialistische vaardigheden leerde. Sommige bedrijven kaapten leerlingen dan ook weg voordat ze naar een vervolgopleiding gingen. Binnen die afdelingen werkten we in het begin met modules in plaats losse vakken. Daarna zijn we over gegaan naar een werkplekkenstructuur. Vervolgens zijn we overgegaan op projectmatig werken.
Totdat we Dienstverlening en producten (D&P) op school hebben ingevoerd , waarbij we de ‘oude’ afdelingen (zoals techniek, Zorg en Welzijn en Horeca, Bakkerij en Recreatie) hebben gebruikt voor de keuzevakken bij D&P. Eerst was ik niet direct voorstander van D&P. Dat, omdat ik dacht dat mijn eigen vak belangrijk was en ik de meerwaarde van D&P niet direct zag. Door een terugloop van leerlingen hebben we de omslag gemaakt en zijn we vol voor D&P gegaan (inclusief het volgen van een opleiding).
D&P maakt het werken als docent leuker. En is ook beter voor leerlingen. Zij hebben door D&P betere kansen om een goede keuze te maken voor een vervolgopleiding. Waarom? Omdat we vanuit D&P meer aan algemene vaardigheden werken van leerlingen. Zo zijn ze bezig met multi-media (bouwen website, maken en bewerken van een film, etc.), organiseren ze een activiteit, maken ze producten en leren ze presenteren. Ik zie dat dit heel waardevol is. Leerlingen krijgen door D&P veel meer algemene kennis. Specialiseren kan altijd nog in een vervolgopleiding.
Door deze manier van onderwijs hebben leerlingen veel meer (brede) keuzemogelijkheden: ze kunnen op veel verschillende gebieden leren, ontdekken en oriënteren, waardoor ze beter leren waar hun passie en kracht ligt. Het onderwijsprogramma is meer ontwikkelgericht, doordat er meer loopbaanoriëntatie en -begeleiding is. Daardoor kunnen leerlingen een betere keuze maken voor hun vervolgopleiding op het mbo. Bovendien hebben leerlingen meer en betere vaardigheden om door te stromen naar het mbo, waardoor vmbo en mbo beter op elkaar aansluiten.
Op dit moment kijken we hoe we een steeds meer contextrijke omgeving voor leerlingen kunnen invoeren. Je kunt daarbij denken aan het hebben van een restaurant, een technische opdracht maken voor een bedrijf, of ouderen die vanuit de zorg voor een verwendag op school komen. Op deze manier willen we nóg meer laten zien waar leerlingen naar toe werken.
Elke dag werk ik met veel plezier en passie samen met leerlingen, waarbij ze steeds verdere stappen zetten. Het werken met leerlingen geeft me veel energie en ik krijg erg veel voor terug. Het is echt een top job!
Vriendelijke groet,
Johan Ahlers