Brede ontwikkeling in het vak #vmbo-parel
Vmbo-parel: Femke de Lange (20 jaar) in 2021 – van vroeger naar nu

Vmbo-parel: Femke de Lange (20 jaar) in 2021 – van vroeger naar nu
Beste meneer de Kruif,
Twintig ben ik nu. Mijn tijd op het Christelijk College Zeist ligt alweer even achter me. Ik had niet zoveel met verzorging. Dus koos ik in de vmbo bovenbouw kader voor techniek en kwam terecht in een klas met alleen maar jongens. Ik wilde niet in de bouw werken. Om breed ervaring op te doen heb ik op verschillende plekken stagegelopen: bij een orthopedisch schoenmaker, bij een lijstenatelier en in de pianotechniek bij Evert Snel in Werkhoven. Bij de laatste werk ik nu. Lijstenmaken beviel me zó, dat ik ook een dag werk in het atelier en nu een avondopleiding bij Nimeto volg.
Op CCZ was jij mijn stagebegeleider en daar heb ik geluk mee gehad! Jij snapte goed dat ik geen traditioneel beroep in de techniek wilde. Je zocht en dacht met me mee, net als mijn ouders. Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en me gemeld bij die stagebedrijven. Omdat het Hout- en Meubileringscollege in Amsterdam bijzondere beroepsopleidingen biedt, ben ik daar gaan kijken. Bij een rondje door de school stuitte ik op de pianotechniek. Op de terugweg in de auto dacht ik: ‘Ja!’ In het eerste jaar waren we met z’n dertienen. In de loop van de opleiding haakten er jammergenoeg wat mensen af. Ik was met mijn 17 jaar het ‘jonkie’. In de opleiding zaten ook oudere mensen die zich lieten omscholen. Dat is even wennen, maar je leert wel heel veel van elkaar. Gaandeweg werd me duidelijk dat pianostemmen een belangrijk element was van de opleiding: niet echt mijn ding. Ik speel ook geen piano. Ik volgde de opleiding vooral vanwege de techniek: de binnenkant van de piano.
De pianostemmer heeft een kleine technische achtergrond en komt
bij de mensen thuis om piano’s op toon te zetten. Als pianotechnicus zit je in de werkplaats en zorg je dat piano’s weer bespeelbaar worden. Naast het werk volg ik een meubelmaakcursus. Ik hou van het werken met hout. Dat sluit ook mooi aan bij pianotechniek. Hierna wil ik me verdiepen in de restauratie van meubels en bijvoorbeeld leren politoeren; een beschermende lak aanbrengen. Zo ontwikkel ik mezelf steeds breder.
Sommige mensen kiezen voor een vmbo of een mbo, gewoon, omdat ze een school moeten doen. Als je dan klaar bent, ben je blij met je papiertje en zie je wel wat je verder gaat doen. Ik heb echt iets gekozen waarvan ik overtuigd was dat ik dat wilde. Ik wil me in mijn werk blijven ontwikkelen, zodat ik niet alleen pianotechnicus ben, maar kan zeggen: ik kan ook lijstenmaken en ik kan de buitenkant van een piano opknappen. Meer vaardigheden in dezelfde hoek. Ik wil mezelf blijven uitdagen, kijken of ik dat ook kan. Ik ben blij met de afwisseling tussen pianotechniek en lijstenmaken.
Na de basisschool kreeg ik het advies ‘basis met leerwegondersteuning’. In groep 8 werd ontdekt dat ik dyslexie had. Mijn ouders en ik vonden dat ik gewoon Hoe is het nu met Femke? basis kon doen. Met heel hoge cijfers ben ik vanaf de tweede kader gaan volgen. Dat gaf me een boost: ‘Zie je wel, ik kan het echt wel als ik hard werk’. Ik doe altijd mijn best om te bereiken wat ik wil. Ik ging met veel plezier naar het vmbo. Zeker toen ik techniek had gekozen en met jou als stagebegeleider. Ik voelde me prima voorbereid op het mbo.
Tot ziens, Femke
Beste Femke,
Blij werd ik van jouw brief. Jouw carrièrestappen zijn het logische gevolg van een talentvolle doorzetter als jij. In de technieklessen zag deze oud-meubelmaker jouw gedreven nauwkeurigheid met hout: onontbeerlijk voor dit vak. Tijdens toegespitste stages kwamen jouw eigenschappen nog duidelijker naar boven. Voor mij een feest om deze stageplekken te bezoeken en jou te begeleiden. De bedrijven waren altijd dik tevreden met jouw bijdrage.
De pianorestauratie past bij jouw bijzondere talenten en de wil om je nog verder te bekwamen lees ik duidelijk terug in jouw brief. Femke, je was een bijzondere leerling en jouw stappen voor de toekomst ook. Ik ben trots op je en op het steentje dat ik heb mogen bijdragen.
Hartelijke groet, Kor.
‘ZIE JE WEL, IK KAN HET ECHT WEL ALS IK HARD WERK’
- Femke de Lange
Het gaat goed met me, zegt ze. Sinds kort is Femke aan het werk in een lijstenmakerij. In 2021 is ze verhuisd naar Noordoostpolder, en woont daar met haar vriend. Na een jaar is ze vanwege de reisafstand van ruim 75 minuten gestopt bij de Firma Snel. Ter overbrugging is ze in de horeca gaan werken. Na lang zoeken en rondvragen heeft ze – gelukkig – een baan gevonden in de lijstenmakerij. Op dit moment werkt Femke bij Busch en van der Worp, een zaak voor kunstenaarsbenodigdheden en lijstenmakerij in Zwolle. Nu nog adviseert ze als winkelmedewerker over inlijstingen en verschillende soorten schilderartikelen. Maar ze hoopt in haar carrière “boven in de lijstenmakerij aan het werk te kunnen, om te gaan doen wat ik echt het allerleukste vind, namelijk inlijsten.”
Terugdenkend aan haar schooltijd op het vmbo – “voor mijn gevoel mega lang geleden 🙈 ” – denkt Femke het meeste aan de verschillende stages die ze in die tijd gedaan heeft: “Die hebben mij veel inspiratie gegeven in wat ik in het leven wilde gaan doen. Ik denk in mijn huidige werk vaak terug aan mijn stage bij een lijstenmaker in Driebergen. Dat stagebedrijf heb ik toendertijd gevonden met dank aan meneer de Kruif. Daar heb ik mega veel geleerd waar ik nu nog profijt van heb.”