_ptf9066-445-370

Van omafiets
naar fatbike #Over vmbo

Informatie, publicaties en video’s over het vmbo.

Over het vmbo

Het vmbo is de vervanger van het lbo en vbo (lager en voorbereidend beroepsonderwijs, die we kennen als LTS, de LHNO, de LEAO, enz.) en de mavo. Daarnaast werd het speciaal onderwijs ingevoegd in het vmbo. Voor deze leerlingen ontstond het leerwegondersteunend onderwijs (LWOO).

Kabinet-Kok I

De plannen voor het vmbo werden ontwikkeld door PvdA-staatssecretaris Netelenbos, tijdens het kabinet-Kok I. In 1999 voerde het kabinet-Kok II de onderwijsvorm daadwerkelijk in, onder het VVD-ministerschap van Loek Hermans.
De invoering van het vmbo was een grote operatie, waarvoor eerst plannen werden gemaakt door de commissie van Veen. Deze commissie, die tot doel had onderwijs vorm te geven tussen de basisvorming en het middelbaar beroepsonderwijs en het onderwijs meer arbeidsmarktgericht te maken, leverde in 1994 haar eindrapport op.

1996

In 1996 werden de nieuwe examenprogramma’s ontwikkeld en opgeleverd. Toen ook lag er een voorstel voor een nieuw stelsel van leerwegen (basis, kader, gemengd, theoretisch) en sectoren. Nieuw waren beroepsgerichte programma’s in de gemengde leerweg en zogenaamde ‘intersectorale programma’s’, programma’s die opgebouwd waren uit verschillende afdelingsprogramma’s binnen een sector.

Nieuw was ook dat er meer theoretische vakken in een leerweg werden gegeven (hoe ‘hoger’ de leerweg hoe meer avo-vakken) en dat de beroepsgerichte vakken werden samengevoegd tot beroepsgerichte programma’s (één vak). Zo bestond een beroepsgericht programma techniek voor de invoering van het vmbo uit praktijk, vaktheorie, vaktekenen en materiaal/ en gereedschappenkennis en bij de invoering van het vmbo uit bijv. bouwtechniek of elektrotechniek.
Niet alleen voor de beroepsgerichte programma’s, ook voor alle avo-vakken die in het vmbo worden gegeven zijn in 1996 nieuwe examenprogramma’s ontwikkeld. Hierdoor zijn bijv. de vakken nask1 en nask2 ontstaan.

2016

Het vmbo met afdelingsprogramma’s heeft bestaan van 1999 tot 2016. In 2016 zijn de profielen ingevoerd. De inhoud van de avo-vakken is sinds 1996 niet veranderd. De komende jaren worden voor deze vakken nieuwe examenprogramma’s ontwikkeld.

Go VMBO

Op deze website vindt u informatie over het voortgezet onderwijs in het algemeen en het vmbo in het bijzonder. Welk niveau of leerweg en welke vmbo-school passen het beste? Lees meer over de profielen, de vakken en de mogelijkheden na het vmbo. Laat groep 8’ers zelf op onderzoek uitgaan met de Go VMBO game.

#video cpt image

Andere tijden

Een Andere Tijden special met veel historisch archiefmateriaal over hoe het beroepsonderwijs veranderde en hoe de toekomst ervan er mogelijk uitziet.

#video cpt image

'Je wordt op het (v)mbo al snel gezien als dom'

Je niet gewaardeerd voelen door je opleidingsniveau, terwijl bedrijven om je staan te springen. Het is herkenbaar voor veel (v)mbo’ers. Hoe komt dit en wat wordt eraan gedaan? NOS Stories besteedde er aandacht aan.

#video cpt image

Het mbo is geweldig!

Lotje naar het (v)mbo?! No way!! Deel 1. Filmpje over Lotje dat viral ging op LinkedIn en Instagram. Het filmpje is gemaakt door Guruz vanuit het project “Pulse”. Pulse is een doorlopend project dat zich samen met andere organisaties inzet voor een sterker (v)mbo imago!

#video cpt image

De video Lotje deel 2 is uit

Lotje naar het (v)mbo?! No way!! Deel 2.  Als het gaat om het (v)mbo-imago, is er nog werk aan de winkel! Met het project “Pulse”, zet stichting Guruz zich in samenwerking met bedrijven hiervoor in.