talkshow1-445-370

Van walkman
naar Spotify #Talkshows

11-delige serie talkshows die ook te beluisteren is als podcast.

Klaar voor de toekomst

Gedurende het jubileumjaar worden er 11 talkshows gemaakt over het vmbo. Elke keer staat een onderwerp centraal, zoals gebouwen, de doorstroom vmbo-mbo, keuzevakken, de toekomst van het vmbo. Vanaf juni 2024 wordt er elke tweede woensdag van de maand een talkshow op de website geplaatst. De talkshows zijn ook als podcast te beluisteren.

Talkshow 1: Vmbo als basis van je loopbaan

In de eerste aflevering van de talkshow Klaar voor de toekomst, gaat Evelien Bouma in gesprek met Esther, Marieke en Marell. Leerlingen die hun loopbaan zijn begonnen in het vmbo en nu werken als docent (in het vmbo en mbo), ambulant verzorgende en interieurbouwer. Niet alle drie zijn ze op de plek gekomen waar ze op het vmbo van droomden, maar allemaal hebben ze hun plekje gevonden, vertellen ze wat ze op het vmbo geleerd hebben en wat hun wens is voor het vmbo over 10 jaar.

Talkshow 2: Het vmbo als werkplek

De rol van een docent in het vmbo is in 25 jaar groot/groter geworden. Een docent is niet alleen vakdocent, maar vaak ook begeleider, mentor, coach van leerlingen. Naast het vak moet een docent leerlingen motiveren, stimuleren, begeleiden bij het maken van keuzes, enz. enz.

Voor NRO hebben Eva Voncken en José Mulder een notitie geschreven over de rol van (beroepsgerichte) docenten in het vmbo, wat er van hen verwacht wordt en wat hierover in de wetenschap bekend is.

José Mulder is een van de gasten in de talkshow. Daisy Baarda en Sandra Damhuis vertellen vanuit hun ervaring hoe het is om docent te zijn aan een vmbo-school. Daisy is docent Zorg & welzijn en daarnaast teamleider aan het Fioretti college in Hillegom. Sandra is docent Engels en daarnaast mentor, coach en begeleider van nieuwe docenten en verbonden aan Porteum in Lelystad.