De kunst van het combineren #vmbo-parel

Vmbo-parel: Thomas Galenkamp (19 jaar) in 2018 – van vroeger naar nu

Terug naar overzicht
Thumbnail

De kunst van het combineren

Vraag hem om zijn telefoonnummer en hij tovert een visitekaartje van zijn eigen bedrijf uit zijn zak. Hoe cool is dat? Thomas Galenkamp (19) is vierdejaars student bij het Cibap, Vakschool voor Verbeelding in Zwolle. En sinds een half jaar de trotse eigenaar van de onderneming Moderne Ambacht.

Wat staat er op je visiekaartje?

“Op de foto van mijn visiekaartje zie je mijn lampje, Iris. Het resultaat van een schoolproject dat zó in de smaak viel, dat ik het onder andere als cadeau mocht maken voor de toen net benoemde ministers van Onderwijs, Arie Slob en Ingrid van Engelshoven. Een succesnummertje! Iris is een samensmelting van een bureaulampje en een desk organizer. Modern, simpel en praktisch vormgegeven. Ik vind het interessant om in al mijn meubels meerdere functies te verwerken. Onderin het bakje kun je pennen kwijt, die een soort schaduw op het kapje teweegbrengen, als een diaprojector. Minister Slob heeft Iris thuis in zijn werkkamer staan, bij minister Van Engelshoven staat het lampje op haar werkbureau bij het ministerie.”

Hoe ben je bij het Cibap terecht gekomen?

“Ik was altijd al creatief bezig met hout en aan het klussen. Na het vmbo TL -ook een goede keuze- was het een logische stap om iets met hout te gaan doen. Mijn voorkeur ging uit naar het fijnere werk. Na het bekijken van een aantal meubelmakeropleidingen vond ik de opleiding Creatief Vakman op het Cibap. Daarin kan je je specialiseren in hout. De opleiding sprak me aan, omdat het niet alleen gaat om leren werken met hout, maar juist ook het creatieve benadrukt: Niet alleen maken, maar ook ontwerpen.”

Wat heb je opgestoken van de stages in je opleiding?

“Aan het eind van het tweede, derde en vierde jaar loop je stage. Mijn eerste stageplaats was een klassieke botenbouwer in Kampen, die onderhoud en restauratiewerk aan boten verzorgt. Daar heb ik veel technische vaardigheden opgedaan die je op school niet leert. Het was prachtig werk maar ik merkte dat ik meer uitdaging zocht, ik wou meer ontwerpen. Mijn tweede stage was bij Label Van den Berg, een designmeubelproducent in de buurt van Breda/Raamsdonksveer. Daar heb ik heel veel geleerd over de ontwikkeling van een meubel, vanaf de schets tot aan een uitgewerkt productiemodel, in mijn geval een eetkamerstoel en een fauteuil. Daarbij heb ik ook veel procesverbeteringen in de fabriek doorgevoerd. Een meerwaarde van

leren in de praktijk is dat je tegelijkertijd netjes, maar ook snel leert werken. Je doet heel veel vaardigheden op. Ook de manier van communiceren in een bedrijf is anders en je bouwt direct je netwerk op!”

Vanwaar de stap naar een eigen bedrijf?

“Er bleek veel vraag naar het lampje. Het leek me altijd al leuk om mijn eigen productenserie via een eigen bedrijf op de markt te zetten en dit was de perfecte mogelijkheid. Ik heb me ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Via Instagram, sociale media en met mijn website maak ik reclame. Die kanalen passen prima bij een wat jongere doelgroep. Tijdens de hele schoolperiode word je voorbereid op zelfstandig ondernemerschap, van het schrijven van een ondernemingsplan tot aan de Belastingdienst. Op school ben ik één van de vijf studenten die nu al een eigen onderneming heeft.”

Wat is het verhaal achter de speakertafel op de foto?

“De ‘Loot’ komt ook voort uit een schoolopdracht en is geïnspireerd door het menselijke oog, Dat heb ik uitvergroot tot een bol en de texturen toegepast door de lijnen in het hout. Het thema van het project was ‘relax’. Voor mij betekent dat van muziek genieten en onderuit zitten met een wijntje erbij. Zo is de speakertafel ontstaan. Door de combinatie heb je twee toegevoegde waarden in je woonkamer staan. Voor mijn meesterstuk ga ik de Loot uitbreiden tot een heel audiosysteem.”

Hoe ziet de toekomst van Thomas Galenkamp eruit?

“Ik zou graag mijn laatste stage in het buitenland doen, hopelijk bij Bang en Olufsen. En daarna: Label van den Berg, waar ik stage heb gelopen, heeft me al een baan aangeboden. Dat wil ik graag combineren met een of twee dagen werken voor mijn eigen bedrijf en/of doorstuderen. Mijn droom is natuurlijk wel om op termijn volledig met mijn eigen bedrijf bezig te zijn. En dan liefst iemand in dienst te nemen…!”

EEN MEERWAARDE VAN LEREN IN DE PRAKTIJK IS DAT JE TEGELIJKERTIJD NETJES, MAAR OOK SNEL LEERT WERKEN

- Thomas Galenkamp

Hoe is het nu met Thomas?

We pakken de draad weer op waar we gebleven waren: bij het laatste jaar Cibap, waarin Thomas toch de buitenlandstage opzij geschoven heeft voor een stage waarin hij zijn product kon ontwikkelen.

Na zijn mbo-opleiding volgde Thomas een jaar een opleiding aan de Design Academy in Eindhoven, ingegeven door zijn interesse voor ontwerpen. En bovendien, vertelt hij, is Eindhoven een superinteressante omgeving; het is DE designstad van Nederland. Na een jaar ontdekte hij dat hij weliswaar heel veel affiniteit had met de designkant, maar minder met de andere elementen van de opleiding, en dat hij met design niet fulltime aan de slag zou willen.

“Na de mbo-opleiding had ik twee ideeën over welke kant ik op zou willen gaan. Het ene spoor was de designkant, het andere de productiekant. Na de Design Academy ben ik Technische bedrijfskunde bij Avans gaat doen, een opleiding van vier jaar.”

Ondertussen heeft Thomas zijn bedrijf Moderne Ambacht aangehouden en heeft daar veel mee geëxperimenteerd. Zo heeft hij zijn lampje vermarkt en is vervolgens maatwerkopdrachten gaan doen: eerst kasten, daarna keukens. Op dit moment is hij een concept aan het ontwikkelen om bouwpakketten voor een designkeuken te maken. Het had wat voeten in aarde, maar uiteindelijk kreeg hij toestemming om zijn afstudeeronderzoek bij zijn eigen bedrijf uit te voeren.

De buitenlandplannen zijn er nog wel: “In de toekomst willen mijn vriendin en ik nog wel een jaar naar Berlijn.”

Wat is voor Thomas belangrijk geweest om te komen waar hij nu staat? Anders dan wat je wellicht zou verwachten zegt hij: “Doordat ik niet zo goed wist wat ik wilde, heb ik naar alle mogelijkheden gekeken. Dat doe ik eigenlijk nog steeds. Dat geeft je veel vrijheid om te kijken wat je leukt vindt. Onderweg komen er mensen op je pad en die geven je een zetje in een bepaalde richting. Doordat je praktijkervaring opdoet, weet je beter wat je wel en niet wil.”

Vmbo-parel Thomas Galenkamp

Van vroeger (2018) naar nu (2024)