Docent in het bloemvak #vmbo-parel

Vmbo-parel: Esther de Vries in 2018 – van vroeger naar nu

Terug naar overzicht
Thumbnail

- Mail aan haar oude vmbo-school -

Beste Evelyn,

Het is alweer even geleden dat ik in Castricum op het vmbo zat. Weet je nog, dat ik altijd een uur moest fietsen? lk had het ervoor over, zo graag wilde ik met bloemen werken.

Een vriendin van mijn moeder werkte in een bloemenwinkel, ik was pas 6 jaar oud, maar ik wist hartstikke zeker dat ik dat ook wilde. Jij was mijn mentor en docent Bloem. Ik herinner me dat je zei: “Je moet erin verder gaan, want je hebt het in je!”

lk zit nu op de mbo-opleiding Bloem & Design aan het Clusius in Alkmaar. Vorig jaar heb ik niveau 3 gehaald. Dit jaar doe ik examen op niveau 4. Niveau 4 heb ik nodig om na de zomer bij het hbo in Wageningen toegelaten te worden tot de opleiding ‘docent en kennismanager bloemsierkunst’. Je leest het goed: Ik wil docent worden op het Clusius in het bloemvak! Je leert veel van je stages in het mbo, over wat je wel en niet wilt, in het tweede jaar kwam ik erachter, dat het behoorlijk zwaar is om in een bloemenwinkel te werken. Werken met kinderen en workshops geven vind ik ook heel leuk. Zo heb ik de combinatie bedacht.

Ik loop nu stage bij Season Flowers, een bloemenarrangeur, die

bloemen en planten levert aan hotels en restaurants, Superinteressant vind ik dat! Op niveau 4 leer je de zakelijke kant van het vak; hoe een onderneming werkt, de inkoop en het aansturen van de binders. Je draagt verantwoordelijkheid en door de hotels word je echt als medewerker gezien en aangesproken.

Op het mbo moet je veel zelfstandig oplossen en zelf plannen. Het is je eigen probleem als iets niet af is. Op het vmbo zitten de leraren meer achter je aan. Op het mbo heb je vaak opdrachten met de hele klas en leer je goed samenwerken. De sfeer is niet anders.

Een verschil is wel, dat je nu met allemaal studenten zit die gemotiveerd zijn om deze opleiding te doen. Ik voelde me echt thuis op het vmbo in Castricum. Volgend jaar wil ik graag stage komen lopen, dus binnenkort kom ik weer eens langs!

Mijn tip aan vmbo’ers die straks verder gaan leren in het mbo: Bezoek veel scholen en opleidingen, ook als je denkt dat je het zeker weet, voel of het bij je past en praat met studenten.

Tot gauw!

Esther de Vries

Esther!

Wat een topper ben jij!

Wat voel ik me trots en blij dat jij zoveel plezier beleeft aan wat je doet.

Tot gauw,

Groetjes,

Evelyn van Tilborg

BEZOEK VEEL SCHOLEN EN OPLEIDINGEN, VOEL OF HET BIJ JE PAST EN PRAAT MET STUDENTEN

- Esther de Vries

Hoe is het nu met Esther?

Ik ben inderdaad mijn dromen en doelen achternagegaan, vertelt ze, en werk nu alweer twee jaar in het onderwijs.

Op het toenmalige Clusius in Alkmaar heeft Esther na het behalen van haar diploma mbo 3 in één jaar de mbo 4-opleiding afgerond. Vervolgens is ze in Wageningen aan de hogeschool de opleiding ‘Docent en Kennismanager Bloemsierkunst’ gaan volgen. Deze opleiding heeft ze in 3½  jaar afgerond. Tijdens haar studie liep ze – hoe leuk! – stage op het Clusius in Castricum bij haar voormalige docent Evelyn: “Super leuk en heel leerzaam!” Daarna volgden een stage en werk op Yuverta Aalsmeer, waar ze lesgaf aan de opleiding ‘Bloem, Groen en Styling’.

In augustus 2022 kwam er een vacature bij Vonk in Alkmaar (voorheen Clusius), lekker dicht bij huis. Hier is Esther nu al meer dan een jaar fulltime aan de slag en geeft ze les aan mbo-studenten in de opleiding ‘Bloem, Groen en Styling’; de opleiding die ze zelf ook heeft gevolgd. Esther: “Ik heb het erg naar mijn zin en voel me helemaal op mijn plek binnen het team. Mijn collega’s van nu zijn mijn vroegere docenten, super leuk! Binnen mijn baan geef ik ook een ochtend in de week les aan het vmbo. De afwisseling tussen het vmbo en mbo vind ik onwijs leuk en interessant. Ik leer nog elke dag en geen één dag is hetzelfde.”

Het waren steeds docenten die Esther het benodigde zetje of vertrouwen gaven om door te gaan. Tijdens het vmbo had docente Evelyn een positieve invloed op Esthers motivatie voor de bloemsierkunst. Op het mbo waren er twee docenten die haar het vertrouwen gaven om door te leren aan de Aeres Hogeschool. Zelf was ze niet zo zeker van haar niveau. Het propedeusejaar heeft ze als zwaar ervaren: “Dat jaar heb ik geleerd om met tegenslagen om te gaan en vervolgens  met goede moed de draad weer op te pakken.” Daarbij speelden begeleiders op het hbo een rol en met succes: “Na mijn propedeusejaar ging ik als een vis in het water door de opleiding heen. De Aeres Hogeschool was een superfijne plek om te studeren. In het tweede jaar en de jaren hierna wist ik wat er van mij werd verwacht binnen de studie. Dus: ‘waar een wil is, is een weg!

Als je als vmbo-leerling een vervolgopleiding gaat kiezen, kies dan voor iets waar ook echt je hart ligt. Als je iets doet wat je leuk vindt en wat je ook toekomst biedt, kun je ver komen. Vaak lukt het je niet alleen. Zorg dan dat je een netwerk om je heen hebt opgebouwd met mensen die jou verder kunnen helpen. Ik was namelijk niet zo goed in theoretische vakken, maar praktisch ben ik erg vaardig. In mijn omgeving vroeg ik vaak om hulp op het theoretische gebied. Vaak deed ik dan voor de personen van wie ik hulp kreeg een praktisch klusje terug om ook iets voor hen te betekenen. Zo  kun je elkaar helpen. Streef vooral je dromen na en onderzoek wat je daarvoor nodig hebt. Een goede voorbereiding is het halve werk!

Vmbo-parel Esther de Vries

Van vroeger (2018) naar nu (2024)