Een voorsprong door praktijklessen #vmbo-parel

Vmbo-parel: Anna Verhoeven (17 jaar) in 2019 – van vroeger naar nu

Terug naar overzicht
Thumbnail

- Mail aan haar oude vmbo-school -

Hoi Ilja,

Vorig jaar nog was jij mijn mentor en fietste ik elke dag naar het Pax Christi College. Ik vond het een hartstikke leuke school en had het er altijd heel gezellig met iedereen. Heel chill. Nu ga ik elke dag een half uur met de bus van Druten naar Nijmegen, naar het roc. Ik volg het eerste jaar van de opleiding Verpleegkundige op niveau 4.

Vergeleken met vorig jaar maak ik lange dagen en heb ik veel meer huiswerk. Je krijgt opdrachten waarbij je zelf moet uitzoeken hoe je daaraan begint en hoe je ze gaat maken. Dat is echt wel een verschil met het vmbo. Uit de citotoets op mijn basisschool kwam een TL-advies. In de derde heb ik toch gekozen voor de kaderberoepsgerichte leerweg, omdat ik me daar beter bij voelde. Ik had meer vertrouwen dat ik het niveau aankon.

Bovendien heb je in de kader praktijklessen. Dat vind ik een fijnere manier van leren. Ik ben meer iemand die houdt van bezig zijn en dingen met de handen doen, dan dat ik mezelf later op een kantoor zag zitten. Omdat ik kader heb gevolgd, heb ik nu een voorsprong op mijn klasgenoten die de TL hebben gedaan. Bij de praktijklessen weet ik vaak al hoe iets moet: steunkousen aantrekken of een verband aanleggen, dat heb ik al eens gedaan.

Op het Pax Christi hadden we de keuze uit Zorg & Welzijn, Economie en een paar techniekrichtingen. Techniek en ook Economie vielen af, want ik ben niet zo’n rekenwonder. Zorg & Welzijn was heel breed. Mijn hele leven heb ik gedacht dat ik de kappersopleiding zou gaan

doen, maar dat is toen veranderd. Tijdens een snuffelstage ontdekte ik dat ik mezelf toch niet hele dagen in een kapsalon zag staan. Omdat mijn oma een paar keer in het ziekenhuis lag, zag ik verpleegkundigen aan het werk. Dat beroep leek me ook gaaf. Ik heb zelf informatie gevraagd aan verpleegkundigen en wat ik hoorde sprak me erg aan.

Binnenkort ga ik op stage bij de Kasteelhof, een zorg- en verpleegcentrum voor ouderen. Daar verheug ik me op. Maar later wil ik in een ziekenhuis werken. Dat zie ik mezelf echt wel doen. De medische kant trekt me. Het liefst wil ik in het laatste jaar pas stage lopen in een ziekenhuis, want dan mag je het meeste doen en heb ik er het meeste aan.

Dit eerste jaar is pittig en je moet door de minst leuke vakken heen. Daardoor twijfel ik soms nog een beetje of ik echt de goede keuze gemaakt heb. Ik herinner me goed dat jij zei dat ik alles goed kon vertellen en dat je me slim vond. Als je op het vmbo hulp nodig had bij je keuze kon je daar om vragen. Ik heb bijvoorbeeld een beroepentest gedaan. Iets met mode of grimeur kwam er bij mij uit. ‘Verpleegkundige’ stond ook ergens in het rijtje. Achteraf had ik misschien wat meer LOBlessen op school willen hebben om erachter te komen wat ik echt wou.

Ik denk dat veel leerlingen het fijn vinden om ondersteuning te krijgen bij leren kiezen.

Veel groetjes, Anna Verhoeven

“ALS JE OP HET VMBO HULP NODIG HAD BIJ JE KEUZE KON JE DAAROM VRAGEN”

- Anna Verhoeven

Goedemiddag Anna!

Wat heb je een mooie mail gestuurd; goed verwoord ook! Zo ken ik je ook wel, want ik kan me nog herinneren dat je dat ooit tijdens een mentorgesprek ook liet zien. Een kwaliteit van jou, die je vaker mag gebruiken hoor 😉. Ik geef je wel gelijk dat er meer ruimte voor LOB ingepland mag worden.

Ik hoop dat je met de keuze van de vervolgopleiding een goede stap in de richting hebt gemaakt voor jouw toekomstig “werkleven”. Ik wens je daarbij heel veel succes en ik weet zeker dat je succes zult hebben!!!

Beste groet,
Ilja Doedel

Hoe is het nu met Anna?

Anna is doorgegaan met de bol4-opleiding Verpleegkundige en heeft recent haar diploma behaald. Dat heeft ietsje langer geduurd dan gedacht, doordat ze in haar vierde jaar niet helemaal op haar plek zat in de stage. Ze is toen tijdelijk gestopt. Op haar nieuwe stageadres had ze het prima naar haar zin.

Ze is erg blij dat ze de opleiding heeft afgemaakt. In haar tweede jaar liep ze stage in de gehandicaptenzorg bij ’s Heeren Loo en is daar ook – tussen school en stage door – blijven werken. Ook bij haar stageadres bij Zorggroep Maas & Waal heeft ze een nulurencontract en werkt ze tussendoor. Anna: “Ik wil nog geen vaste aanstelling, omdat ik eerst wil gaan reizen en wat van de wereld zien. Waarheen weet ik nog niet. Daarna wil ik verder doorleren aan een hbo-opleiding.

Terugkijkend op haar schooltijd is Anna haar vriendinnen erg dankbaar: “Zonder de vriendinnen die ik tijdens mijn opleiding heb gemaakt was ik niet zo ver gekomen. De tijd na de coronaperiode was de allerleukste tijd op school; dat waren de laatste 15 schoolweken, voor we onze echte stageperiode ingingen.

Vmbo-parel Anna Verhoeven

Van vroeger (2019) naar nu (2024)