In de ban van de molen #vmbo-parel

Vmbo-parel: Stan Baltus in 2022 – van vroeger naar nu

Terug naar overzicht
Thumbnail

- Mail aan zijn oude vmbo-school -

Hallo meneer Kramer, Peetoom en Visser,

Jullie zijn het BWI-team van vmbo PCC Oosterhout in Alkmaar. BWI was voor mij een simpele keuze: houttechniek, dat is het helemaal voor mij. Het is jullie wel bekend dat ik al mijn hele leven weg ben van molens en de techniek in de molen. Op het vmbo heb ik stage gelopen bij een houtzaagmolen en liep ik een paar dagen met een molenmaker mee. Op de PIE-afdeling mocht ik voor de remconstructie van mijn kleine molen een stalen schijf maken. Het was fijn dat dat kon op school.

Ik wist al vroeg dat ik molenmaker of molenaar wilde worden, misschien wel allebei. Mijn oma woonde in Uitgeest naast twee molens: De Kat en De Dog. Ik was er niet weg te sláán. De Dog is nu

mijn stage-molen. De constructie van molens vind ik superinteressant. Het is bijzonder hoe je op wind zóveel dingen kunt doen: graan malen, hout zagen en water opmalen in de polder. Wind blijft, en daarmee ook windenergie.

Op mijn veertiende ben ik bij het Gilde van vrijwillige molenaars een molenaarsopleiding gaan volgen. Onder leiding van een instructeur leer je theorie en praktijk. Ik loop stage bij houtzaagmolen Het Jonge Schaap. De opleiding duurt twee jaar, maar ik mag pas op mijn achttiende examen doen, dus ik doe het lekker rustig aan. In mijn vrije tijd restaureer ik ook al meer dan vier jaar een compleet vervallen molen uit Limmen, waarvan de kap, de wieken en de onderbouw vernieuwd moeten worden. Het wachten is op de vergunning om de molen te plaatsen.

DOE VOORAL WAT JE LEUK VINDT, DAN VIND JE JE WERK OOK LEUK

- Stan Baltus

Ik zit nu in het eerste jaar van de mbo-opleiding Technicus Hout en Restauratie van het Regio College. We zijn met zes studenten, van wie een zijinstromer van 56 jaar. De opleiding THR bestaat nog maar net, duurt drie jaar en wordt maar op een paar plekken in Nederland gegeven. Via de molenaar van mijn stageplek hoorde ik van het bestaan ervan. Voor mij is deze opleiding een schot in de roos. Anders was ik gaan werken en leren en had ik het vak geleerd bij een molenmaker. Maar dit is veel beter.

De opleiding begint met twee dagen theorie en twee dagen praktijkvakken. De vijfde dag ga je op excursie, bijvoorbeeld naar het Westfries Museum, een houthandel en een houtzaagmolen. Vanaf februari loop ik drie dagen stage, waarschijnlijk bij een molenmaker. Op school oefen je dan praktijkvaardigheden die je op je stage niet krijgt en doe je theorievakken als Nederlands, rekenen en technisch tekenen.

In de gewone bouw komt steeds meer kant-en-klaar uit de fabriek en

kun je snel meters maken. Muren worden prefab geleverd en opgemetseld door een robot. Het echte timmerwerk verdwijnt daardoor. Dat is jammer, want dan maak je niks meer. In de restauratie is het echte handwerk er nog wel. Daar ben je ook lang mee bezig. Ook in de molenaarsopleiding zit wat techniek, bijvoorbeeld wat je moet doen als de molen op hol slaat. Groot onderhoud aan de molen wordt vaker door een molenmaker uitgevoerd.

Dat ik een bewuste keuze heb gemaakt betekent niet dat ik alles op school even leuk vind. Stilzitten vind ik helemaal niks. De praktijkvakken zijn mijn favoriete vakken. Mijn tip aan jongeren die een keuze voor een mbo-opleiding gaan maken: Laat het niet afhangen van hoeveel je gaat verdienen. Doe vooral wat je leuk vindt, dan vind je je werk ook leuk. Anders duurt het heel lang…

Groet en wie weet tot ziens,
Stan Baltus

Hoi Stan,

Wat een mooie brief! Ik ben blij dat de vervolgopleiding zo naadloos aansluit bij jouw toekomstbeeld. Ik heb je met bewondering gevolgd de jaren dat ik je les mocht geven. Jij bent iemand met hoogbegaafde handen. Succes in de toekomst!

dhr. Peetoom

Ha Stan,

Houtman in hart en nieren, fijn mens en vakman.

Groet,

Visser

Hoe is het nu met Stan?

Inmiddels is in een 10-delige serie op YouTube te volgen hoe Stan molen ‘De Mol’ in Limmen restaureert met hout van de molen ‘Het Jonge Schaap’: zie https://www.youtube.com/watch?v=voa5wHo84P0.

In Streekstad Centraal van juni 2024 leest u alles over de opening van de molen ‘De Mol’ in Limmen.

Vmbo-parel Stan Baltus

Van vroeger (2022) naar nu (2024)