Secuur handelen in de praktijk #vmbo-parel

Vmbo-parel:
Stijn Franken (19 jaar) in 2021 – van vroeger naar nu

Terug naar overzicht
Thumbnail

- Mail aan zijn oude vmbo-school -

Beste meneer Knaven,

Als je dit leest, heb ik mijn mbo-diploma Dakdekker Riet op zak. Inderdaad, ik ben tóch in de voetsporen getreden van mijn vader en broer, bij Hissink Rietdekkers. Dat had ik niet gedacht toen ik in de bovenbouw van het Metzo College in Doetinchem het profiel Produceren, Installeren en Energie volgde.

Het Metzo College was een leuke school. Ik heb goede herinneringen aan jouw gymlessen. Er was veel vrijheid. We hadden de grootste lol en hebben veel gelachen met elkaar.

Voordat ik begon aan de mbo-opleiding Dakdekker Riet bij het Deltion College in Zwolle, heb ik eerst een andere opleiding gevolgd. Dat was

de opleiding allround dakdekker metaal, van IWNederland met het mbo Graafschap College. Een opleiding met maar vijf leerlingen. Je leerde werken met zink, lood en koper. Ik liep stage bij een bedrijf in installatie- en dakwerk. Zo kwam ik erachter, dat ik dat veel minder interessant vond dan rietdekken.

Ik ben nu 19 en zit in het laatste jaar van de bbl-opleiding. Mijn broer is al veertien jaar rietdekker. Hij heeft ook deze opleiding gedaan, al zag die er toen wel heel anders uit. Je voerde praktijkopdrachten uit in een pand op een industrieterrein. Zo kon je zien hoe anderen het aanpakten. Omdat er steeds minder leerlingen zijn, bestaat de opleiding nu voornamelijk uit theorie. De praktijk leer je zelf bij je leerbedrijf. Daardoor krijg je alleen mee wat je bij je eigen bedrijf doet. De mogelijkheid om te leren van elkaar is verdwenen.

“IK HOU VAN HET BUITEN WERKEN EN VAN MOOIE PROJECTEN: IETS OPKNAPPEN ZODAT HET NOG JAREN MEE KAN

- Stijn Franken

De theorie in de opleiding is niet zo spannend. Het is vooral belangrijk hoe je de handelingen in de praktijk uitvoert. Je hebt materialenkennis nodig. Je past verschillende diktes riet toe afhankelijk van de helling van daken. Je moet verschillende technieken beheersen, bijvoorbeeld voor de kap van een molen. Dat krijg je goed mee in je opleiding. Ook leer je hoe je je werkplek veilig inricht en hoe je veilig werkt op een steiger.

Als rietdekker moet je elke seconde kiezen: is dit de goede bos riet, leg ik hem op de goede manier, op de goede plek? Je moet echt elke seconde checken of het klopt. Dat leer je in de praktijk. Als je het als leerjongen nèt niet helemaal goed doet, heb je dat vaak zelf niet eens in de gaten. Er kan iets heel kleins niet goed zitten, bijvoorbeeld onder in het dak. Als je dat over het hoofd ziet, heb je daar een aantal lagen later nog last van. Ervaring telt, dus.

Er is veel werk voor rietdekkers. Ook in de coronaperiode bleef het druk. Ons bedrijf zou er graag één of twee mensen bij hebben.

We hebben al opdrachten tot in 2023. Op het moment is er veel te doen in de nieuwbouw. Een rieten dak is niet alleen mooi, het isoleert ook. Volgens het nieuwe bouwbesluit moet je een Rc-waarde van 6,3 hebben voor isolatie. Voor riet geldt al een Rc-waarde van 4,0, dus dan hoef je maar 2,3 bij te isoleren. Daardoor kiezen veel mensen voor een rieten dak.

Mijn klas telt in totaal tien eerste- en tweedejaars. Bij mijn broer waren er nog twintig leerlingen per jaar. Dat wordt straks een groot probleem, want er stoppen meer rietdekkers dan er nieuwe vakmensen bij komen. Het vak zou van mij wel bekender mogen worden.

Rietdekker is zo’n mooi beroep! Je kunt met riet prachtige daken en mooie hoekjes maken. Het is zichtwerk en er valt veel eer aan te behalen. In de opleiding werk je zelfstandig, ieder in een eigen tempo. Dat is heel plezierig. Ik zit op de goede plek!

Hoe is het nu met Stijn?

Stijn heeft zijn opleiding bij het Deltion College afgerond en werkt nu samen met zijn vader en broer in de zaak. En is daar helemaal in zijn element: “Ik hou van het buiten werken en van mooie projecten: iets opknappen zodat het nog jaren mee kan.

Volgend jaar wil hij zijn vakbekwaamheidsdiploma (het vakdiploma Rietdekker) halen. Voor dat diploma is minstens vier jaar praktijkervaring nodig.

Vmbo-parel Stijn Franken

Van vroeger (2021) naar nu (2024)