Zelfstandiger naar het mbo #Vmbo-parel

Vmbo-parel Nynke Visser (16 jaar) in 2020 – van vroeger naar nu

Terug naar overzicht
Thumbnail

- Mail aan haar oude vmbo-school -

Dag mevrouw Klaver,

Ik trein nu alweer een paar maanden op en neer naar Groningen. Ik volg aan het Noorderpoort de opleiding Hotelschool (manager/ondernemer horeca), een mboniveau 4 opleiding. Groningen is een leuke stad. Mijn broer en zus wonen daar. Zo kende ik Groningen al een beetje. Ik ga op maandag en woensdag naar school voor vakken als koken en serveren. De andere dagen heb ik online les.

Mijn mbo-klas is in drieën opgedeeld. Ik ken eigenlijk alleen mijn eigen groepje. In het leerbedrijf van de school sta ik nu bij de front office, de receptie. Het is fijn dat dat door kan gaan, al zijn er jammer genoeg wel maar weinig mensen. Normaliter kan je op school ook reserveren om te eten. Dat ligt nu stil.

Ik heb altijd iets gehad met koken en de tafel klaarmaken. Dat vind ik erg leuk om te doen. Ik heb open dagen gevolgd en advies gevraagd aan mijn familieleden. Die kennen me natuurlijk goed. Op het Dalton had je gesprekken over je keuze met je mentor en coachgesprekken met je persoonlijk mentor. U was mijn persoonlijk mentor op Dalton Dokkum. Ik vond de lessen Engels die u gaf altijd heel afwisselend. U liet ons bijvoorbeeld films kijken waarna we opdrachten gingen

maken. Voor mij kwam het eerlijk gezegd niet zo slecht uit dat het eindexamen niet doorging. Ik ben heel blij dat ik op het Dalton in Dokkum zat. Het was een leuke school met veel leuke leraren.

Toen ik daar begon, ging de school met IPads werken. Dat was heel handig. Het Daltononderwijs heeft me ook zelfstandig gemaakt en heel erg goed in plannen. Je moest op school elke dag een planning maken voor de dag. Op het mbo, zeker ook nu je veel thuis moet doen, heb ik daar profijt van. Ik plan nu op de nieuwe school veel meer dan ik voorheen deed. Je moet zelf zaken regelen, initiatief nemen, mailen en vragen stellen. Dat ging me aan het eind van het vierde leerjaar op het Dalton steeds beter af en dat heb ik meegenomen naar de nieuwe school. Daardoor heb je ook meer zelfvertrouwen. Dat heeft me zeker geholpen.

Ik weet nog niet of ik later per se de horeca in wil. Mijn opleiding duurt drie jaar. Ik heb er nu heel veel plezier in. Misschien ga ik daarna de hogere hotelschool doen of een andere hbo-opleiding. Ondertussen rijd ik nog steeds veel paard. Trainen is een prima manier om te ontspannen als je stress hebt. Dan kan alles er even uit.

Groetjes van Nynke

Wat ontzettend leuk om van je te horen. Nynke!

De vier jaren dat ik jouw persoonlijk mentor mocht zijn, waren heel gezellig. Dat mis ik best! Het is mooi om te lezen dat je nu merkt dat de Daltonvaardigheden je helpen bij jouw mbo-opleiding. Ik ben blij om te horen dat je het naar je zin hebt op het Noorderpoort in Groningen! Je bent een vrolijke en enthousiaste meid en bovendien een enorme doorzetter, dus dat moet helemaal goed komen met deze opleiding. Heel veel succes de komende jaren!

Groetjes, mevrouw Klaver

“IK HEB OPEN DAGEN GEVOLGD EN
ADVIES GEVRAAGD AAN MIJN FAMILIELEDEN”

- Nynke Visser

Hoe is het nu met Nynke?

Het gaat goed met Nynke. Ze heeft haar mbo-opleiding Hotelschool (manager/ondernemer horeca) afgerond in de zomer van 2023. Daarna heeft ze besloten om een tussenjaar te nemen, om zich te oriënteren op een vervolgopleiding.

Ondertussen werkt ze bij een bakkerij. In de komende maanden gaat ze open dagen van hbo-opleidingen bezoeken om zo een besluit te kunnen nemen. Het plan is vooralsnog om in het nieuwe schooljaar weer te gaan studeren.

Terugkijkend viel de start (de eerste anderhalf jaar) van de opleiding haar niet makkelijk: die viel namelijk samen met de coronaperiode. Dat betekende voornamelijk online lessen. Daardoor hadden we als klas een flinke achterstand, vooral in de praktijklessen, vertelt Nynke. Tijdens haar opleiding hebben twee docenten – meneer Soekhoe en meneer Schreuder – voor Nynke een belangrijke rol gespeeld: “Hun begeleiding en de gesprekken met hen vond ik heel waardevol.

Vmbo-parel Nynke Visser

Van vroeger (2020) naar nu (2024)